Ştiinţa faptelor

Liceul "Simion Mehedinţi" Vidra

Get Adobe Flash player

Pelerinajul religios şi cel secular
Pelerinajele antice aveau loc în locuri sfinte: la locurile biblice(importante datorită unui eveniment din Vechiul sau Noul Testament), la mormintele martirilor sau ale sfinţilor(importante prin prezenţa sfintelor moaşte) sau la locurile de reşedinţă ale călugărilor.
Pelerinajul este călătoria pe care credincioşii o fac într-un loc sacru. Un pelerinaj este şi un act de mulţumire şi pocăinţă, o rugăciune de mulţumire sau de căinţă pentru ispăşirea unui păcat. Această practică apare la începutul secolului VI, în Occident.
Există şi pelerinaje "seculare" sau civice. Americanii vin la Washington pentru a vedea "Declaraţia de Independenţă" şi Constituţia SUA, britanicii vin la Londra pentru a asista la apariţiile publice ale reginei, românii vin anual la Alba Iulia pentru a marca naşterea statului lor naţional.
Locurile care odinioară aveau o conotaţie religioasă au devenit astăzi prestigii culturale şi istorice: Stonehenge, piramidele de la Gizeh, Acropolă, Sarmisegetusa, Machu Picchu, Insula Paştelui.

Locurile sacre astăzi
Budism- Both Gaya, India, este locul în care a avut loc iluminarea lui Buddha. Astăzi în acest loc se găseşte Templul Mahabodhi, ridicat de regele Ashoka la 250 de ani de la celebrarea evenimentului.

Catolicism-Bazilica Sfântul Petru, Vatican, ridicată de Donato Bramante şi Michelangelo, este locul în care se află relicvele lui Sfântul Petru, primul dintre papi, şi centrul lumii catolice. Alte centre de pelerinaj pentru catolici includ mormintele:
• Mormântul Sfântului Iacob de la Santiago de Compostela, Spania("Ierusalimul Occidentului");
• Mormântul Sfântului Francisc din Aissi(m.1226), Italia;
• Mormântul Sfântului Martin de la Tours(m.397), Franţa;
• Mormântul Sfântului Bonifaciu de la Fulda(m.754), Germania;
• Mormântul Sfântului Thomas Becket(m.1170),Canterbury, Anglia;
• Mormântul Sfântului Patrick(m.465),Downpatrick, Irlanda;
Creştinism-Biserica Sfântului Mormânt, Ierusalim, Israel este construită peste locul tradiţional al mormântului şi învierii lui Iisus. Locul unde se crede că a stat trupul lui Iisus este marcat cu o placă de marmură.
Islamism-Templul Kaaba, Mecca, Arabia Saudita este o clădire cubică, cu un etaj,care se crede că a fost construită de Adam şi reconstruită mai târziu de către profetul Ibrahim şi fiul sau Ismail. Templul conţine piatra sacră care a fost adusă de îngerul Djabrail.
Iudaism-Zidul Plângerii, Ierusalim, Israel, este ceea ce a mai rămas din Templul lui Irod, distrus de romani în anul 70 d.Hr. Templul lui Irod a fost reconstrucţia Templului lui Solomon.
Budism tibetan-Templul Jokhang, Lhasa, Tibet, este locul cel mai sacru al budismului, centru spiritual al acestei religii.Templul a fost construit în 745 d.Hr. de regele Songsten Gampo.

Pelerinajul în România actuală
Toate regiunile din România au centre importante de pelerinaj ,atât religios, cât şi laic.Cele mai celebre sunt în Bucovina(Voroneţ, Suceviţa, Putna, Moldoviţa), Oltenia(Tismana, Polovragi, Cozia, Hurez,Dintr-un lemn, Frasinei), Dobrogea(Cocoş, Celic Dere, Saon, Dervent, peştera Sfântului Andrei), Transilvania(Ramet, Nicula), Bucureşti(Cernica, biserica Stavropoleos, Schitul Darvari, Patriarhia).


Search

Copyright © 2017.Stiinta faptelor. Toate drepturile rezervate.