Timpul liber(leissure-engleză sau loisir-franceză) înseamnă timpul rămas la dispoziţia unei persoane după îndeplinirea tuturor cerinţelor prevăzute de slujbă, societate, familie. În epoca contemporană, putem spune că timpul liber este valorizat puternic, fiind un indicator al statului social şi economic.De asemeni, el reprezintă o modalitate de a compensa timpul petrecut la muncă şi stresul acumulat. Pentru cei cu program de lucru stabil, şi anume un program de 5 zile, timpul liber oferă o gamă variată de activităţi prin care poate fi petrecut: turism, cumpărături, spectacole,practicarea unor sporturi, curse automobilistice, etc. În sprijinul realizării acestor activităţi vin logistica şi tehnologia ultramodernă.
Vacanţele la capătul lumii au fost posibile imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, când companiile aeriene au început să ofere călătorii relativ ieftine pe rute tot mai lungi.Din anii '70, turismul internaţional a luat amploare şi a capatat o dezvoltare fără precedent. Avionul Jumbo Jet care avea peste 500 de locuri scurta durata unei călătorii intercontinentale, fapt ce i-a determinat pe americani să îşi petreacă vacanţele fie în Europa, fie în cele mai extravagante locuri exotice din lume.Ofertante în Europa erau vestigiile culturale, obiceiurile culturale şi gastronomia. Graţie internetului,posibilităţile de cazare şi de călătorie sunt nelimitate, putând plăti mult mai uşor o vacanţă.
Televizorul este o altă metodă preferată de oamenii moderni.Televiziunea a modificat comportamentul cotidian al oamenilor prin dependenţa dată de ora difuzării emisunii preferate .O obişnuinţă este cea de vizionare a emisiunilor/filmelor/serialelor preferate împreună cu familia sau cu prietenii. Cu toate că are avantajele sale, televiziunea a avut asupra oamenilor efecte considerabile. Primul efect este pierderea timpului, care ar putea fi folosit în alte moduri, criticii mai severi semnalând efectul nociv asupra educaţiei copiilor, care au abandonat activităţile tradiţionale creative şi educaţionale pentru recreerea în faţa televizorului. Lectura,j ocul în aer liber, participarea la diverse cursuri au devenit mult mai puţin căutate, odată cu libertatea dată de televiziunea modernă. Medicii au în vedere şi fenomenele mai grave ale televiziuni: intelectul, comportamentul şi limbajul sunt afectate. Putem găsi totuşi şi avantaje în folosirea televizorului: informaţia ajunge mult mai uşor la oameni, şi sunt informaţi în timp util de ceea ce se petrece în lume. Publicitatea este de asemenea un mod prin are oamenii îşi pot achiziţiona sau pot lua aminte de anumite produse noi. Un alt scop bun al televiziorului este acela educativ, atât timp cât copilul ştie ce să privească, şi cât să privească. Posturile sunt generaliste în mare parte, difuzând diferite tipuri de programe. Există însă programe specializate în ştiri, economie, sport, film, telenovele, ştiinţă,gastronomie,etc. Statul nu intervine în politica editoriala a posturilor de televiziune,dar mandatează agenţie specializate care să supravegheze activitatea posturilor de radio şi televiziune. În România,de aceste lucruri se ocupă Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Jocurile ,internetul, jocurile pe internet sunt o altă metodă prin care se poate petrece timpul liber. Internetul a devenit astăzi o uriaşă bază de date, o societate virtuală în care oricine este liber să-şi asume o identitate care poate fi diferită de cea din lumea reală în cadrul camerelor de chat, al forumurilor, al schimbului de mesaje. Unul dintre cele mai interesante fenomene ale internetului îl reprezintă blogging-ul. Acesta constă în postarea pe un site a unor experienţe, impresii, opinii. Blogging-ul este asistat de aplicaţii speciale şi a născut o adevărată cultură. Jocurile pe calculator sunt o altă pasiune a tinerilo. ,Ele au fost inventate în mediile informatice pentru simpla destindere a programatorilor, însă astăzi captează copiii, adolescenţii şi adulţii,dezvoltând dependenţă. Psihologii sunt îngrijoraţi de efectele asupra personalităţii, dar unii oameni supun că acestea dezvoltă o altă latură bazată pe abilitate.