Ştiinţa faptelor

Liceul "Simion Mehedinţi" Vidra

Get Adobe Flash player
Date importante

1905: în Franţa are loc separarea religiei de stat.
1917: în Rusia are loc instalarea regimului comunist, care propagă ateismul.
1923: întemeierea republicii laice Turcia de către Mustafa Kemal Ataturk.
1929: acordul de la Lateran dintre Mussolini si papă. Reapariţia statului papal subnumele de Vatican.
1933-1945: genocid împotriva evreilor din Europa.
1947: împărţirea Indiei după un criteriu religios: Pakistanul Occidental si PakistanulOriental, musulmane, si India, în principal hinduistă, dar adoptând o constituţielaică.
1948: crearea statului israel.
1949: crearea Republicii Populare Chineze, stat ateu.
1950: Ron Hubbard, scriitor de literatură S F, pune bazele scientologiei.
1954: Moon Sun Myung, om de afaceri corean, întemeiază Biserica Unificării.
1958: primul război civil în Liban dintre creştini si musulmani.
1967: Albania se proclamă primul stat ateist din lume.
1976: război civil în Liban între creştini si musulmani.
1979: revoluţia islamică în Iran condusă de ayatollahu! Khomeini.
1981: asasinarea lui Anwar el Sadat de către islamistii egipteni.
1984: revolta sectei sikh în India si asasinarea Indirei Gandhi, primul-ministru al ţării.
1985: biserica din Anglia acceptă principiul hirotonisirii femeilor-preoţi.
1987: începutul Intifadei în teritoriile palestiniene si succesul crescând al mişcăriiislamiste Hamas.
1988: afacerea Versetelor satanice de Salman Rushdie.
1989-1991: prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa de Est si în Uniunea Sovietică;renaşterea ortodoxismului în Rusia; resurecţie islamistă în fostele provincii din Asia.
1995: atentatul cu gaz sarin comis de secta religioasă Aum în metroul din Tokyo; asa¬sinarea primului-ministru israelian, Ytzhak Rabin, de către un extremist evreu.
1996: talibanii impun o republică islamistă în Afghanistan.
1999: vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, prima vizită a unui papă într-o ţarăortodoxă.

Rezumat

Religia în lumea contemporană
• Fenomenele care au contribuit la secularizarea societăţilor moderne au fost: Iluminismul si Revoluţia franceză, revoluţia industrială si urbanizarea, interpretarea ştiinţifică a lumii, comunismul, care a proclamat ateismul.
• Religiile se dovedesc mai seducătoare decât ideologiile sau ştiinţa, fie în cultele tradiţionale, fie în secte.
• Marile religii ale lumii conternpoarene sunt: creştinismul (1. catolicismul; 2. protestantismul; 3. ortodoxia), islamul, iudaismul, hinduismul, budismul, şintoismul, taoisrnul, confucianismul, animismul.
• Locurile de conflict din urnea contemporană se suprapun, de regulă, cu locurile de întâlnire a religiilor.
• Conflicte religioase s-au produs în Kosovo, Casmir, Timorul de Est, Cecenia.
• Toleranţa religioasă, la nivel de politică de stat, este o soluţie convenabilă pentru practicanţii tuturor religiilor.
Pelerinajul
• Pelerinajul este călătoria pe care o fac credincioşii la un loc considerat sacru pentru religia lor. Pelerinajul este un eveniment foarte important în viaţa unei persoane, fiind considerat un act de pocăinţă sau de mulţumire.
• Pelerinajul nu este obligatoriu un act religios, ci poate fi si secular sau civic, pen¬tru a marca un eveniment politic sau cultural important.
• Locurile sacre de altădată, precum Stonehenge, Acropola, Machu Picchu, Insula Paştelui, au devenit astăzi atracţii turistice si culturale.
• Locurile sacre de astăzi sunt templul Mahabodhi, India, pentru budisti, Catedrala Sfântul Petru, Roma, pentru catolici. Biserica Sfântului Mormânt, pen¬tru toţicreştinii. Templul Kaaba, de la Mecca, pentru musulmani, Zidul Plângerii, pentru evrei, templul Jokhang, pentru budistii tibetani etc.
• În România, locurile de pelerinaj aparţin în mare parte cultului ortodox: biseri¬cile din Bucovina, Oltenia, Dobrogea, Bucureşti.

Fundamentalismul islamic
• Religia este foarte influentă în lumea orientală musulmană, care se dovedeşte reticentă în faţa valorilor laice occidentale. Fundamentalismul islamic propovăduieste însă reîntoarcerea la preceptele islamice.
• Fundamentalismul islamic este una dintre cauzele conflictului dintre arabi şi israelieni, dintre musulmani şihinduşi în Casmir.
• În 1979, în Iran s-a produs revoluţia islamică, condusă de ayatollahul Khomeini, care a proclamat republica islamică. Intenţia sa de a exporta revo¬luţia islamică a provocat războiul cu Irakul. Regimul de la Teheran este intransigent din punct de vedere religios chiar si după moartea lui Khomeini.
• Regimurile fundamentaliste transformă religia în ideologie si sunt foarte potrivnice încercărilor de secularizare a vieţii. De aceea, experimentele laice în lumea musulmană sunt relativ puţine, majoritatea statelor islamice fiind
teocraţii.
• Astăzi, fundarnentalismul islamic este foarte puternic asociat cu terorismul, din cauza atentatelor în care sunt implicaţi musulmani fanatici.

Arhitectura religioasă
• Capodopere ale arhitecturii religioase din secolul al XX-lea sunt catedrala Sagrada Familia de la Barcelona, opera arhitectului A. Gaudi, care a aplicat stilul artnouveau, si Capela din Ronchamp, realizată de arhitectul francez
Le Corbusier.
România
• Guvernul român recunoaşte oficial 18 religii, ceea ce însemnă că sprijină în anumite forme aceste culte. Altfel, este permisă practicarea oricărei religii. Deşi se declară religioşi, românii nu sunt practicanţiconsecvenţi ai cultelor lor. Religia majoritară este ortodoxia.

Search

Copyright © 2017.Stiinta faptelor. Toate drepturile rezervate.